Anvendelsesforpligtet grundforskning på læreruddannelsen - Nielson, Bo (Studier i læreruddannelse og -profession, 2018)
Siden 2013 har læreruddannelsen fået pligt til at bedrive forskning og udvikling (FoU) som en del af kerneopgaven. Denne opgave er blevet implementeret på meget forskellige måder på landets læreruddannelser. I denne artikel argumenterer jeg for, at FoU skal balancere et ideal om transformation af praksis gennem udfordringsbasering og løsningsorientering, samtidig med at der skal ydes et substantielt bidrag til forskningsfeltet. FoU skal ligeledes balancere et ideal om praksisnærhed og medinddragelse samtidig med et ønske om generaliserbarhed og skalering. Artiklen afsluttes med en introduktion til interventionsforskningen som et konstruktivt bud på en ramme og struktur, der kan rumme ovenstående fordringer. To be able to differentiate between approaches to teachers’ professional development, Cochran-Smith and Lytle have developed three conceptions of the relationships between teachers’ knowledge and their practice. One of these, Knowledge-of-practice, is the basis for this article, as we use Lesson studies to exemplify the potentials of approaches within this conceptualization. In Japan, Lesson studies are used in all subjects, whereas in the West the approach predominantly is used in Mathematics and with a focus on pedagogical content knowledge. Based on a lesson study case in the subject of Danish, we argue that approaches as lesson study provide teachers the possibility to research and solve teaching problems with a focus simultaneously on pedagogical knowledge and pedagogical content knowledge.