Responsivt forældresamarbejde i skolen - Lund, Gro Emmertsen (Studier i læreruddannelse og -profession, 2020)
Responsivt forældresamarbejde handler om skolens måde at møde og samarbejde med elevernes forældre på. For skolens professionelle er forældresamarbejdet en del af kerneopgaven. Undersøgelser viser dog, at samarbejdet ofte opleves svært og krævende, hvilket kan have store negative konsekvenser for de implicerede, ikke mindst familierne. Responsivt forældresamarbejde tager afsæt i de professionelles ansvar og kompetencer og lægger fokus på de forholdemåder og handlinger, hvormed de professionelle indgår i og faciliterer samarbejdsprocesser med forældrene. Artiklen redegør for, hvad responsivt forældresamarbejde betyder, og hvordan det kan se ud i praksis. Artiklen viser, hvordan de dominerende diskurser om forældresamarbejde stiller sig hindrende i vejen for et responsivt forældresamarbejde. Hermed argumenteres for et behov for en ny diskurs, som artiklen forsøger at give et bud på. Responsive parent collaboration has to do with the ways in which schools collabo-rate with parents. For school professionals it is part of the job to collaborate with parents, however research shows that this is often perceived as diffi cult and troub-lesome. Hence, diffi cult collaboration can have many negative consequences for all parties, not least for the families. Responsive parent collaboration is based on the responsibilities and competencies of the school professionals, and thus focuses on the ways of thinking and the actions by which the professionals enter into and faci-litate cooperation with parents. The article explains what responsive parent colla-boration means, and what it might look like in practice. The article shows how fi ve dominant discourses in parent collaboration are hindering a responsive relations-hip. Hereby it is argued that a new discourse is needed, and the article off ers an image of what that might be