Åben skole i form af nationale fagkonkurrencer - Christensen, Jacob (Studier i læreruddannelse og -profession, 2020)
I nationale fagkonkurrencer har skoleelever mulighed for at dyste i fag, og ofte kobles der undervisningsforløb hertil. Erhvervslivets fagpersoner inviteres ind i undervisningsforløbene, hvilket kan kombineres med, at elever besøger arbejdspladser der beskæftiger sig med fagkonkurrencens emne. Undervisningsformen eksisterede før introduktionen af åben skole, men flere fagkonkurrencer formidles som én måde, hvorpå åben skole kan praktiseres. Denne artikel præsenterer et kvalitativt studie af en fagkonkurrence i faget madkundskab. Der fremskrives perspektiver på, hvordan åben skole forstås i denne sammenhæng, samt hvilke pædagogiske muligheder og udfordringer undervisningsformen implicerer. Der argumenteres for, at erhvervslivets arbejdsformer afspejles i kombination med en rammesætning, hvor elever kan dygtiggøre sig i særlig høj grad. Men bestemte typer af elever og lærere beneficerer af fagkonkurrencer, og pædagogikken risikerer at reproducere uhensigtsmæssige strukturer i skolen. Yderligere risikeres, at præstation i konkurrencen overskygger elevers faglige motivation og læring, samt at læreres didaktiske refleksioner ensidigt fokuseres på præstation. In national competitions students compete in school subjects, and regularly teaching courses are linked hereto. Often business professionals contribute to the teaching courses, which can be combined with students visiting workplaces engaged in the subject of the competition. The concept existed before introducing open school, but several subject competitions are framed as a way open school can be practiced. This article presents a qualitative study of a competition in the subject of home econo-mics. The contextual understanding of open school are presented along educational opportunities and challenges implied. It is argued that subject competitions adopt working methods of the business community in combination with a framework that allows students to perform on high level. However, it is certain types of students that benefi t from subject competitions. It is further risked that performance over-shadows academic motivation and learning, as well as teacher didactic refl ections can focus narrowly on performance.