Praksisnær undervisning: differentierede lærings- og deltagelsesmuligheder i undervisningen - Højlund, Christina (Studier i læreruddannelse og -profession, 2020)
I denne artikel beskrives praksisnær undervisning gennem Deweys erfaringsbegreb og hans forståelse af undervisning som en undersøgende og eksperimenterende tilgang til fagene, hvor eleverne får erfaringer med den praktiske virkelighed og med fagenes ’brugsværdi’ i forhold til selvstændiggørelse og livsverdenen uden for skolen. Beskrivelsen trækker også på teorier om pædagogisk entreprenørskab og på Biestas tanker om uddannelse. Baggrunden for at beskæftige sig med praksisnær undervisning er bl.a. det uddannelsespolitiske fokus på praksisfaglighed som en måde at fremme ”flere forskellige aspekter af den enkelte elevs alsidige udvikling og dannelse […] gøre flere elever mere bevidste om, at erhvervsuddannelserne også er en mulighed for de bogligt dygtige elever med praktiske evner […], og styrke elevernes faglige udvikling og øge deres interesse for eksempelvis naturfagene og teknologi” (Regeringen, 2018). Artiklen beskriver praksisfaglighed gennem praksisnær undervisning og udfolder en bred forståelse af praksisfaglighed, der kan bidrage til mere nuancerede blikke på undervisning. In this article the concept of ‘practice-close teaching’ (praksisnær undervisning) is described through Dewey’s concept of experience and his understanding of explo-ration and experimentation as crucial in education and formation of students. The article also draws on the Nordic tradition for Pedagogical entrepreneurship and Biesta’s thoughts on education. The argumentation for working with practice-close teaching derives from the political agreement on ‘strengthened practical scholar-ship’ (styrket praksisfaglighed) as a way of developing “diff erent aspects of the indi-vidual student’s diverse development and education [...], make more students more aware that vocational education also is an opportunity for the academically pro-fi cient students with practical abilities [...] and strengthen the student’s academic development and increase their interest in, for example, science and technology” (Regeringen, 2018). Describing practical scholarship through practice-close teaching contributes to a broader understanding of practical scholarship, which can contrib-ute to a more nuanced view on teaching and more diverse participation opportuni-ties in education.