Køn og teknologiforståelse i folkeskolen - Frederiksen, Pia Susanne (Studier i læreruddannelse og -profession, 2020)
Der er i disse år et stort fokus på, hvordan man kan styrke elevernes teknologiforståelse i folkeskolen, og der initieres mange projekter, bl.a. det nationale forsøgsprojekt med teknologiforståelse i skolen. En bekymring er, at disse projekter ofte ikke inddrager eller tager hensyn til de kønnede problemstillinger, der kan knytte sig til feltet. Det kan bl.a. handle om elevers og læreres kønnede forventninger og fordomme, når det gælder køn og teknologi. Denne artikel bygger på fund fra en kvalitativ caseanalyse, der er lavet i en 2. klasse. Klassen deltager i det nationale forsøgsprojekt med teknologiforståelse. Fundene viser på den ene side, hvordan traditionelle køns-koder og kønsstereotyper reproduceres i undervisningen. På den anden side viser de også, hvordan en eksperimenterende rammesætning af undervisningen, hvor eleverne har stor indflydelse på indhold og arbejdsformer, synes at åbne mulighed for nye praksisser, identiteter og svækkede kønsstereotyper. This presentation is based on fi ndings from a qualitative case analysis conducted in a second grade, which participated in the Danish national project ‘technology understanding’. The fi ndings show how traditional gender stereotypes are repro-duced in the classroom, however, they also show how an experimental framework with a high degree of student involvement in defi ning content and working met-hods, seems to open up opportunities for new practices, identities and weakened gender stereotypes