De må mere på banen! Lærerens afhængighed af forældrene i den fleksible skole - Jørgensen, Anne Hovgaard (Studier i læreruddannelse og -profession, 2020)
Denne artikel undersøger, hvordan politiske strømninger, bl.a. via den nye skolereform, har påvirket skolens felt og medført en øget fl eksibilitet og dermed større afhængighed mellem lærere og forældre. For at illustrere dette analyserer artiklen relationer og interaktioner mellem forældre med migrantbaggrund og lærere. Et af artiklens mål er at belyse, hvordan skolens stigende forventninger til forældres engagement og deltagelse i deres børns skolegang påvirker forældrene på forskellig vis, samt hvordan det påvirker læreres opfattelser af, hvad det vil sige at være en god skoleforælder. På baggrund af et feltarbejde på en folkeskole i København analyserer artiklen, hvordan forskellige begrænsninger i en migrantfamilies liv forhindrer dem i at fremstå som ”synlige”, ”engagerede” og ”aktive” skoleforældre, hvilket var de anerkendte måder at performe forældreskab på, set fra lærernes perspektiv. Dette bevirkede, at lærerne kunne opleve visse forældre som apatiske og fraværende på trods af lærernes begrænsede indsigt i og forståelse for forældrenes livsverden og den viden, de ressourcer og evner, som forældrene hver især besad. Artiklen belyser endvidere lærernes tvetydige position i denne problemstilling, og hvordan den fleksible skole gjorde dem afhængige af, at forældrene ”var på”. This article examines relationships and interactions between parents with a migrant background and teachers. One of the objectives of the article is to illustrate how school politics have aff ected the fi eld of the Danish public school, working to make it more fl exible, which have resulted in rising expectations to parental involvement and participation in their children’s schooling. This intensifi ed home-school coope-ration aff ects parents in diff erent ways, as well as it aff ects teachers’ perceptions of what an ‘appropriate school parent’ is. Based on a fi eldwork in a public school in Copenhagen, the article analyses how various constraints in the life of a migrant family prevent them from appearing as ”visible”, ”engaged” and ”active” school parents, which were the acknowledged ways of performing parenthood, seen from the teachers’ perspective. This resulted in that teachers might perceive certain parents as apathetic and absent, despite the teachers limited awareness and under-standing of these parents’ lifeworld as well as their knowledge, capabilities and abi-lities. The article also analyses the teachers’ ambiguous position in this cooperation, and how the ‘fl exible school’ made them dependent on parents being ”on the ball”.