Lærerekspertise: Kontrol, autonomi eller ’autonomi forudsat evner’? En forening af divergerende forståelser af lærerekspertise - Svendsen, Lise Isabella; Klitmøller, Jacob (Studier i læreruddannelse og -profession, 2019)
I denne artikel præsenteres divergerende forståelser af lærerekspertise med henblik på at problematisere elementer af den aktuelt dominerende forståelse (som har domineret i de seneste års reformer) med udgangspunkt i forskning i ekspertise. Væsentligst er det, at den aktuelt dominerende ekspertiseforståelse, med sit fokus på kontrol, generaliseret viden og analytisk refl eksion, modarbejder lærernes mulighed for at udvikle sig til – og agere som – eksperter, der arbejder situeret og via erfaret mønstergenkendelse. Løsningen er dog ikke at svinge pendulet helt væk fra kontrol og over imod fuld autonomi – ekspertiseforskningen viser også, at hverken kontrol eller autonomi er anvendelige på samtlige stadier af ekspertens udvikling. Ved at tage udgangspunkt i ekspertiseforskning udvikles således nye perspektiver for fremadrett et forståelse af – og arbejde med – lærerekspertise.