Stressdiskurser i det senmoderne lærerliv - Kappelgaard, Lisbeth Harritz (Studier i læreruddannelse og -profession, 2019)
Arbejdsrelateret stress blandt lærere udgør en stigende udfordring i de Skandinaviske lande. I Danmark er stress og andre psykiske belastningsreaktioner årsag til halvdelen af alle tidlige invalidepensioneringer. Gennem arbejdslivsfortællinger fra lærere, invalidepensionerede lærere samt øvrige aktører i folkeskolen, sætt er artiklen fokus på oplevede udfordringer i lærergerningen. Gennem artiklen konkluderes det, at der i særlig grad opleves udfordringer i relation til ændrede forventninger fra det omkringliggende samfund og det politiske system, som har betydning for den måde lærerens rolle og ansvarsområde anskues på. Desuden italesætt es det som udfordrende at balancere mellem nærhed og distance i relationsarbejdet. Slutt eligt beskriver nogle lærere, hvordan det kan være vanskeligt at tale åbent om oplevede stressbelastninger – både hos sig selv og kollegaer, hvilket kan vanskeliggøre at man kommer udfordringer til livs.