Gränsöverskridare i f¨¨orskoleklassen - konstruktioner av k¨¨on i barns vardag - Odenbring, Ylva (Paideia, 2022)
Barns vardag är på många sätt mångfasetterad, inte minst när det gäller konstruktioner av kön. I denna artikel studeras konstruktioner av kön i termer av hur barns gränsöverskridande agerande framträder i en förskoleklass i Sverige. Studien baseras på etnografiskt fältarbete och mer specifikt är det så kallade episoder av en pojkes och en flickas agerande som närmare studerats. Resultatet peker på at pojkens agerande får mer uppmuntran från pedagogernas sida, medan förhållningssättet rörande flickans agerande är mer ambivalent i sin karaktär.