Två läroböckers bild av recensionsskrivande - Hesslow, Eva (Paideia, 2014)
I artikeln beskrivs med hjälp av Ivaničs (2004) diskursanalytiska ramverk för skrivundervisning hur två läroböcker i svenska erbjuder elever olika möjligheter att utveckla genrekompetens inom recensionsskrivande, i artikeln benämnt recensionskompetens. Utgångspunkt för studien är att nuvarande kursplaner för svenskämnet tydligare än föregående betonar förmåga att skriva olika texttyper. Resultatet visar att läroböckerna ingår i olika skrivpedagogiska diskurser. Avslutningsvis diskuteras vilka konsekvenser detta kan få för elevers möjligheter att utveckla recensionskompetens samt för lärare i val av lärobok.