Implementering af brobygning mellem børnehaver og idrætsforeninger: undersøgelse af nøglefaktorer for et vellykket samarbejde - Rosager Lund Pedersen, Marlene; Top Klein-Wengel, Trine; Breum Christiansen, Lars (Paideia, 2026)
Artiklen undersøger et brobygningsprogram mellem børnehaver og boldidrætsforeninger, som har til formål at styrke samarbejdet og øge børns deltagelse i idrætsaktiviteter. Gennem en analyse baseret på Winter og Nielsens (2008) implementeringsmodel identificerer artiklen både udfordringer og muligheder i samarbejdet, herunder organisatorisk struktur, rollefordeling, ressourcemobilisering, kommunikationsstrategier og lokalt engagement. Resultaterne viser, at en vellykket implementering kræver en helhedsorienteret tilgang med tydelig organisering, kontinuerlig dialog i processen og gensidig forpligtelse mellem aktørerne. Desuden understreges vigtigheden af kommunal opbakning og langsigtet finansiering for at sikre bæredygtigheden af samarbejdsforløbet. Artiklen bidrager med ny viden om, hvordan samarbejder mellem børnehaver og boldidrætsforeninger kan foregå i praksis, samt hvilke faktorer der er vigtige for en vellykket implementering. Artiklen understreger, at implementeringen ikke alene afhænger af formelle strukturer og ressourcer, men også af de relationelle dynamikker og den daglige interaktion mellem aktørerne, der foregår i selve implementeringsprocessen for brobygningsprogrammet. Studiet nuancerer dermed forståelsen af, hvordan brobygningsinitiativer kan styrkes for at skabe bæredygtige og inkluderende fritidstilbud for børnehavebørn.