Vårdnadshavarnas erfarenheter av familjesamarbetet i Finland – familjer med särbegåvade barn - Harju-Luukkainen, Heidi; Kangas, Jonna (Paideia, 2025)
Denna studie undersöker vårdnadshavares erfarenheter av samarbetet mellan familjer och småbarnspedagogik samt skola i Finland för barn med särbegåvning. Samarbete mellan småbarnspedagogik, skolor och familjer spelar en avgörande roll i utformningen av ett barns utbildningsresa. Den finska nationella läroplanen betonar på alla nivåer i utbildningssystemet vikten av att stödja särbegåvade barn genom ett nära samarbete mellan utbildare och vårdnadshavare. På grund av den relativa sällsyntheten av särbegåvade barn i den allmänna befolkningen är forskningen om denna grupp begränsad. Denna studie syftar till att bidra till att fylla denna kunskapslucka genom att undersöka familjesamarbete och stöd till särbegåvade barn inom finsk småbarnspedagogik och grundutbildning. Trots policydokument som betonar inkludering och stöd för särbegåvade barn möter vårdnadshavare ofta utmaningar, såsom bristande flexibilitet i utbildningssystemet, begränsade resurser och inkonsekvent respons från utbildningspersonal. Genom tematisk narrativ analys av tio intervjuer identifierades fyra centrala teman. Teman som framkom i den tematiska analysen var föräldrarnas erfarenheter kring 1) utbildningssystemets utmaningar, 2) respons, 3) föräldraengagemang och involvering samt 4) erkännande och validering. Studien avslutas med att utveckla ett beskrivande kärnnarrativ som belyser vikten av ett flexibelt, resursstarkt och inkluderande utbildningssystem. Den understryker behovet av ett stärkt samarbete mellan lärare och vårdnadshavare för att bättre tillgodose behoven hos särbegåvade elever, och betonar att familjeprofessionellt samarbete är en nyckelfaktor för att möta de mångfasetterade utmaningar som särbegåvade barns familjer står inför. Resultaten framhäver behovet av ett flexibelt, inkluderande och resursstarkt utbildningssystem, som effektivt stöder särbegåvade barn och främjar samarbete mellan skola och familj.