Förskollärares balansgång mellan att undervisa ett kunskapsinnehåll och att tillvarata barns intresse - Peterson, Carina (Paideia, 2024)
Införandet av undervisningsbegreppet i förskolans läroplan har inneburit att förskollärare fått tolka och finna former för hur undervisning i förskolan ska realiseras. En tidigare utgångspunkt i tillvaratagande av barns intresse i samband med undervisning har nu delvis utmanats. Barns intresse är fortfarande närvarande i samband med undervisning men där riktande av barns intresse mot ett kunskapsinnehåll framstår som lika viktigt som att följa barns intresse för detsamma. I artikeln visas hur förskollärare balanserar mellan de båda tillvägagångssätten i temaarbete på en förskola. Stort fokus får tillvaratagande av barns intresse och utformning av varierande undervisningsaktiviteter där barn får skilda upplevelser. Kunskapsinnehållet i sig tenderar dock att hamna i bakgrunden.