Sociografisk inventering ˗ en metod för att kunna främja den sociala samvaron - Jenvén, Helene; Orlenius, Kennert (Paideia, 2021)
I artikeln presenteras en kartläggningsmetod, Sociografisk inventering, som ger möjlighet att ta del av hur var och en av eleverna i en skolklass upplever sin egen och den sociala samvaron i klassen som helhet. Syftet är att få kunskap om positioneringar, grupperingar och sociala interaktionsprocesser och dess underliggande sociala normer för att därigenom kunna motverka kränkningar och förbättra den sociala samvaron bland eleverna.