Styrning för lärarautonomi i samverkan mellan akademi och skola - Nehez, Jaana (Paideia, 2022)
Denna artikel presenterar en studie om hur lärares autonomi möjliggörs och begränsas i två olika samverkansprojekt mellan forskare och lärare. Sådan samverkan sägs riskera att styra lärare snarare än att stärka dem. Den presenterade studien visar dock att autonomi kan utvecklas i styrd samverkan, men också undergrävas vid utebliven styrning. Att samverkansmodeller delvis också är styrningsmodeller behöver således inte vara ett problem. Ledarskap, ägarskap och ansvar krävs i samverkan för lärarautonomi. Forskare och skolledare bör ta ett gemensamt ansvar för att hörsamma lärare och i partnerskap utveckla den samverkanskompetens som behövs för balans mellan autonomi och styrning.