Morten Winther Bülow Læremidler og professionsudvikling i en ny kunstig virkelighed - Winther Bulow, Morten (POLIS – tidsskrift for samfundsfagsdidaktik, 2024)
Denne artikel undersøger, hvorvidt samarbejde om udvikling af læremidler har potentiale til at styrke samfundsfagslæreres professionelle identitet og epistemiske handlekraft. Ved at fokusere analytisk på den eksisterende samarbejdspraksis, er målet at identificere måder, hvorpå vi kan blive bedre til at håndtere de udfordringer, et accelererende postfaktuelt samfund stiller os overfor som fagprofessionelle. Jeg fokuserer på erfaringerne fra to STX-skoler, for at illustrere og tydeliggøre mine pointer. Men tilgangen kan bruges mere generelt og bidrager til udviklingen af en ramme for udvikling af fagprofessionelle netværk og samarbejdsformer. Undersøgelsen bygger metodisk på et tematisk litteraturstudie, deltagerobservationer og tre semistrukturerede faggruppeinterviews. Litteraturstudiet bidrager indledningsvis til formuleringen af en generel teoretisk forventning om, hvad der henholdsvis hæmmer og fremmer samarbejde om læremiddeludvikling. I det efterfølgende empiriske arbejde zoomes ind på, hvordan samarbejdet bedrives ude på skolerne. For at kunne støtte faggruppesamarbejdet og styrkelsen af epistemisk handlekraft hos den enkelte underviser, beskrives afslutningsvis en tilgang til samarbejde om læremidler, der baserer sig på udviklingen af en faglig mikrokultur, der understøtter deling og kritiske dialoger.