Att ändra arbetssätt och kultur inom den inledande aritmetikundervisningen - Neuman, Dagmar (NOMAD Nordic Studies in Mathematics Education, 2013)
Utgående från den holistiska kunskapssyn som representerar fenomenologin och den fenomenografiska forskningsansatsen diskuterar jag i den här artikeln observationer redovisade i min nu drygt tjugosex år gamla avhandling, i boken Räknefärdighetens rötter samt i en senare studie av hur barn dividerar. Observationerna gäller dels elever som deltar i specialundervisning i matematik i grundskolan, samt elever i gymnasieskolan som anser sig lida av matematiksvårigheter 1, och dels skolnybörjare som ännu inte har undervisats i matematik. De visar – att det som främst tycks förorsaka grava eller specifika matematiksvårigheter är att eleverna saknar talföreställningar samt förståelse för sambandet mellan de fyra räknesätten – att sådana begrepp och föreställningar knappast utvecklas genom skolans tabellträning – attmångabarnintuitivtbörjarutvecklatalföreställningarföreskolstarten,samtidigt med att de formar konkreta representationer som blir till abstrakta föreställningar om tal. Avslutningsvis ställer jag frågan: skulle den stora andel elever som nu lämnar grundskolan utan godkänt betyg i matematik möjligen kunna reduceras genom ett paradigmskifte inom den kultur som styr hur den grundläggande aritmetiken behandlas under de första skolåren?