Nokre spesielle trekk ved arbeidet med matematikkfaget i begynnaropplæringa - Skorpen, Leif Bjørn (NOMAD Nordic Studies in Mathematics Education, 2009)
Denne artikkelen fokuserer på arbeidsformer i matematikk i begynnaropplæringa i grunnskulen, og byggjer på data innsamla gjennom klasseromsobservasjonar over ein treårsperiode (2002–2005). Funna som her blir presenterte viser stor variasjon i arbeidsmåtar, men tradisjonelle arbeidsmåtar har ei dominerande rolle. Lærebøkene styrer svært mykje av aktiviteten og taus oppgåveløysing er den mest typiske arbeidsforma. Temaarbeid utgjer ein betydeleg mindre del av undervisningstida enn det læreplanen føreskriv. Det er lite samarbeid og elevane får i liten grad uttrykke tankane sine i ein sosial samanheng. Elevane får i liten grad hjelp frå lærar til å strukturere kunnskapen og til å sette ny kunnskap inn i ein større samanheng. Det mest oppsiktsvekkjande einskildresultatet er at det vert brukt markert mindre tid til arbeid med matematikkfaget enn det læreplanen legg opp til.