Växelverkan mellan intuitiva idéer och formella resonemang – en fallstudie av universitetsstudenters arbete med en analysuppgift - Pettersson, Kerstin (NOMAD Nordic Studies in Mathematics Education, 2008)
Studiens syfte är att visa hur en växelverkan mellan intuitiva idéer och formella resonemang kan gestalta sig i en problemlösningsprocess. Studien visar att universitetsstudenter redan under sitt första år av matematikstudier förmår utnyttja en sådan växelverkan. En grupp studenter har arbetat med en analysuppgift som berör begreppen funktion och derivata samt inkluderar ett induktionsbevis. Studenterna utnyttjar i den kreativa processen intuitiva idéer och formella resonemang i ett dynamiskt samspel. Växlingarna har ett flertal funktioner: att kontrollera intuitiva uppfattningar, att skaffa nya utgångspunkter för problemlösningsprocessen, att ekonomisera resonemang och att driva arbetet vidare.