Studier av kunskapsbildning i matematik i dialog mellan två vetenskaper - Wistedt, Inger; Brattström, Gudrun; Martinsson, Mats (NOMAD Nordic Studies in Mathematics Education, 2000)
Sedan mitten av 70-talet har pedagogiska studier av kunskapsbildning innehållsrelaterats. Det innehållsrelaterade synsättet får konsekvenser för inriktningen av den ämnesdidaktiska forskningen. Ämnesdidaktiken rör sig i gränslandet mellan vetenskaper och artikeln beskriver hur forskare, som företräder olika ämnen, här pedagogik och matematik, kan föra en dialog över ett empiriskt material, där de skilda perspektiven nyttjas för att kasta ljus över kunskapsbildningsprocessen. Data hämtas från studier av 11-åringar som löser en matematisk uppgift i grupp och av studenter inom högskolans grundutbildning som arbetar med en uppgift som handlar om matematisk induktion. Analyserna av elevernas förståelse av de givna uppgifterna görs ur ett intentionelit perspektiv, där elevernas tolkningar av uppgiften fokuseras. Det intentionella perspektivet är dialogiskt och därför väl lämpat för tvärvetenskapligt samarbete. I artikeln argumenteras för fruktbarheten i en sådan dialogisk ansats.