Synspunkter på matematikk i utdanningen sett i lys av matematikkens rolle på to utvalgte arbeidsplasser - Bradal, Ronald (NOMAD Nordic Studies in Mathematics Education, 1999)
Artikkelen bygger på en hovedfagsoppgave fra Høgskolen i Agder. Hensikten med oppgaven var å analysere hvordan matematikk brukes i yrkeslivet, for så å vurdere om funnene bør få konsekvenser for matematikkundervisningen i skolen. Analysen bygger på undersøkelser gjort på tre ulike arbeidsplasser. Krav til utdanning og formell kompetanse på arbeidsplassene spente over et stort spektrum. Studien bekreftet at alt beregningsarbeid var overtatt av dataprogrammer og at vurdering av resultater stod sentralt. I mange tilfelle var matematikken skjult for de som brukte programmene. Programmeneutarbeides av et lite fåtallspesialister. Etter forfatterens vurdering bidrar dette til å forstå hvorfor mange elever i skolen har følelsen av at sjansen er liten for at de kommer til å bruke matematikk som voksne. Konklusjonen er at fagets rolle i samfunnet bør synliggjøres i undervisning.