Studenters forestillinger, holdninger og følelser overfor matematikk - Svege, Elna (NOMAD Nordic Studies in Mathematics Education, 1997)
Som hovedfagsstudent i matematikkdidaktikk ved Høgskolen i Agder skrev jeg i 1995/1996 hovedfagsoppgaven: "Affektive sider ved studenters læring og undervisning av matematikk" (Svege, 1996). En del av denne oppgaven var et forsøk på å kartlegge noen av studentenes forestillinger, holdninger og følelser til matematikk når de begynner på en høgskole. Denne artikkelen er en kort presentasjon av det affektive området, samt noen av de resultatene som kom fram av en spørreundersøkelse, og en diskusjon av disse resultatene. Spørreundersøkelsen viste blant annet at de fleste studentene: – definerer matematikk primært som regning med tall ved hjelp av de fire regningsarter – mener at matematikk stort sett består av fakta og fremgangsmåter som må læres utenat – ser på matematikk som et statisk fag som er fast og forutbestemt, der det er få muligheter til å gjøre forandringer – mener de har små muligheter til å oppdage ting selv, siden det meste allerede er utforsket og oppfunnet av matematikerne – mener at noen er født med anlegg for matematikk, men alle med vanlige evner kan lære seg matematikk – mener at de ikke kan lære seg matematikk på egenhånd, men er avhengig av en autoritet til å fortelle dem hva som er riktig og galt – mener at det er bare ett riktig svar på problemer, men flere fremgangsmåter for å komme fram til det riktige svaret – mener at det er viktig å reflektere over hvorfor fremgangsmåter virker og hvorfor svaret er riktig, men dette følges ikke alltid opp i praksis – er enig i at matematikk kan være gøy – studerer matematikk fordi det er en del av studiet, men også fordi matematikk er nyttig i andre fag og i senere jobb – ser på matematikk som et viktig fag – legger mest vekt på den profesjonelle siden av lærergjerningen framfor mer affektive sider, når de skal karakterisere en god lærer En av tre studenter mener matematikk er kjedelig og en av fem studenter får panikk når de blir konfrontert med en matematikkoppgave.