Matematiken i den finska grundskolan. Attityder och kunskaper - Kupari, Pekka (NOMAD Nordic Studies in Mathematics Education, 1993)
En omfattande utvärdering av den finska grundskolan, den s k "Evaluering 90", företogs år 1990 och 1991. I matematik undersöktes grundskolelevernas kunska- per i och attityder till matematik i årskurserna 4, 6 och 9. Ett jämförelsematerial från en motsvarande studie 1979 användes för undersökning av i vilken mån kunska- perna och attityderna hade förändrats fram till den senare utvärderingen. På lågsta- diet (åk 1-6 i Finland) var elevernas matematikattityder mycket positiva. Matematik var ett av de mest omtyckta ämnena i skolan. Emellertid sjönk ämnets popularitet upp genom årskurserna och matematiken upplevdes också som ett allt svårare ämne. Både på låg- och högstadiet tyckte eleverna att matematiken och studierna i ämnet var viktiga med tanke på de framtida möjligheterna till framgång i arbetslivet. Med avseende på kunskaperna visade undersökningsresultaten att nivån i mate- matik delvis hade förbättrats, delvis var oförändrad i jämförelse med situationen 1979. Totalt sett var nivån i årskurs 4 betydligt högre 1990, men i de övriga årskur- serna var nivån densamma som tidigare. Den fruktade nivåsänkningen på de mål- och innehållsområden inom högstadiet som var gemensamma för de båda utvärderingarna hade inte inträffat, trots att nivågrupperingssystemet hade slopats och timantalet i matematik hade minskats med en veckotimme före den andra ut- värderingen. Mycket positivt var det också att eleverna i årskurs 9 förbättrade sina prestationer just på det område som man satsat på under 80-talet, nämligen på området för tillämpning och praktiskt nyttiggörande av matematiken.