Matematikdidaktik – nordiskt samarbete i historisk belysning - Johansson, Bengt (NOMAD Nordic Studies in Mathematics Education, 1993)
I denna artikel ges en översiktlig beskrivning av hur nordiskt samarbete i ma tematikämnets didaktik växt fram, speciellt under de senaste 30 åren. Samarbetet har utvecklats vid matematiklärarmöten och i samband med det omfattande in ternationella reformarbete som startade kring 1960. Tidskrifter om matematik och matematikundervisning har haft en särkilt viktig roll i denna utveckling. Efter en nedgång under 1970talet och början av 80talet har det nordiska samarbetet åter börjat växa i styrka. Senaste exemplen på detta är denna tidskrift och ett allt inten sivare samarbete mellan forskare och lärarutbildare i matematikämnets didaktik.