Social konstruktivism som grund för matematikundervisning - Björkqvist, Ole (NOMAD Nordic Studies in Mathematics Education, 1993)
Mot bakgrund av huvudidéerna hos olika konstruktivistiska riktningar väljes den sociala konstruktivismen som utgångspunkt för en härledning av didaktiska prin- ciper för undervisning i matematik. Matematiken ses som en social konstruktion, en särpräglad del av den kollektiva kunskap som människan konstruerat för att överleva som art och som fortlever och utvecklas bunden till en viss kultur. Växel- verkan mellan denna kollektiva kunskap och individens konstruktion av kunskap är central för de didaktiska konsekvenserna. Denna artikel baserar sig på ett bidrag till ett symposium i matematisk och naturvetenskaplig didaktik arrangerat vid Insti- tutionen för lärarutbildning, Åbo Akademi, Vasa, 26 - 27.9. 1991, och har i en något avvikande form publicerats i symposiets proceedings.