Matematikundervisning för begåvade elever – en forskningsöversikt - Szabo, Attila (NOMAD Nordic Studies in Mathematics Education, 2017)
Artikeln redovisar de huvudsakliga pedagogiska och organisatoriska metoder relaterade till begåvade elevers matematikundervisning som fokuseras i forskningslitteraturen – även könsskillnader, motivation och matematiskt begåvade elevers sociala situation i klassrummet diskuteras. Översikten visar att det finns åtgärder – tex frivillig acceleration i ämnet där undervisningen är anpassad till elevens förkunskaper och kapacitet eller arbete med utmanande uppgifter i prestationshomogena grupper – som antas ha goda effekter på begåvade elevers kunskapsutveckling i matematik. Analysen visar också att det kan uppfattas som problematiskt att vara begåvad i matematik samt att begåvade flickor upplever vissa aspekter av matematikundervisningen annorlunda jämfört med motsvarande grupp pojkar.