Matematisk kvalitet i undervisning - Opsvik, Frode; Skorpen, Leif Bjørn (NOMAD Nordic Studies in Mathematics Education, 2014)
Vi vil i denne artikkelen studere kvalitetar ved matematikkundervisning. Dette gjer vi ved å ta i bruk omgrepet Matematisk kvalitet i undervisning (MKU) som byggjer på Mathematical quality of instruction (MQI) og eit tilhøyrande observasjons- og analyseinstrument som er utvikla av ei forskargruppe i USA. Vi vil arbeide med følgjande forskingsspørsmål: Korleis kan ein tilpasse og utvikle omgrepet MKU med tilhøyrande omgrepsapparat til bruk i rettleiingssituasjonar? På kva måtar kan ein bruke MKU-indikatorane som ein reiskap til å fokusere på ulike kvalitetar ved det matematikkfaglege innhaldet i undervisninga? Analyseinstrumentet (MQI) er opphavleg etablert for å gje eit kvantitativt mål på den matematiske kvaliteten i ein lærar si undervis- ning, basert på videoopptak av undervisninga. I rettleiingssituasjonar har vi bruk for å fokusere på kvalitative sider ved undervisninga. Artikkelen viser korleis vi har tilpassa analyseinstrumentet til kvalitativ bruk. Døme på bruk av omgrepsapparatet er henta frå eige videomateriale innsamla i prosjektet ”Kvalitet i opplæringa” 1 ved Høgskulen i Volda. MKU-omgrepsapparatet vil etter vårt syn vere nyttig ved til dømes observasjon og rettleiing av lærarstudentar i praksis.