Muligheter og begrensninger for studenters læring i praksisopplæring – eksempel fra en førveiledningsdialog i matematikk - Bjuland, Raymond; Jakobsen, Arne; Munthe, Elaine (NOMAD Nordic Studies in Mathematics Education, 2014)
Denne artikkelen presenterer resultater fra en førveiledningsdialog mellom en grunnskolelærerstudent og hennes praksislærer fra en ordinær fjerde semesters praksisopplæringsperiode. Ved hjelp av en dialogisk tilnærming forsøker analysen å identifisere dialogsekvenser som inneholder ytringer som er støttende eller begrensende med tanke på å hjelpe studenten til å rette oppmerksomheten mot elevers læring av likeverdige brøker på 7. trinn. Inspirert av perspektiver som fremmer et positivt læringsmiljø i klasserommet (Bransford, Brown & Cocking, 2000) blir ytringer innenfor en dialogsekvens kategoriserte som elevsentrerte, kunnskapssentrerte og vurderingssentrerte med tanke på å planlegge en undervisningsøkt. Dette danner et grunnlag for å diskutere styrker og svakheter ved førveiledningsdialogen.