Med kompass mot mestring – et didaktisk perspektiv på matematikkvansker - Dalvang, Tone; Lunde, Olav (NOMAD Nordic Studies in Mathematics Education, 2006)
Artikkelen belyser matematikkvansker som et sammensatt fenomen. Ulike årsaksforklaringer fremføres, der forfatterne legger hovedvekten på didaktiske forhold. En modell presenteres som et redskap til å samtale, drøfte og forstå matematikkvansker i et sosio-kulturelt perspektiv. Ulike forklaringer og forståelser veves sammen i lys av konteksten. Modellen er en syntese som bygger på forfatternes kjennskap til praksisfeltet og teoretiske antagelser om for eksempel betydning av virksomhet og praksisfellesskap for læring. Artikkelen drøfter hvordan modellen kan brukes i praktisk arbeid ut fra en didaktisk vinkling med vekt på at eleven mestrer matematikken.