Gymnasieelever undersöker ett matematiskt begrepp med grafräknare - Bergqvist, Tomas (NOMAD Nordic Studies in Mathematics Education, 1999)
Artikeln beskriver ett försök där gymnasieelever får undersöka faktorisering av andragradspolynom med hjälp av grafiska representationer av funktioner. Eleverna leds in i ett för dem nytt arbetssätt, där de tillsammans med en lärare får arbeta med ett antal uppgifter med hjälp av en grafräknare. Resultaten visar att eleverna kommer med egna hypoteser och använder grafräknaren på eget initiativ i vissa situationer. Resultaten visar också att eleverna i försöket i viss mån kunde använda grafräknaren i ett undersökande arbetssätt.