Modelkompetencer - Skov Hansen, Nina; Holm, Christine; Troels-Smith, Kristin (NOMAD Nordic Studies in Mathematics Education, 1999)
/ denne artikel præsenterer forfatterne et begrebsapparat, der beskriver en række modelkompetencer, dvs. de kompetencer der kan være involveret i arbejdet med at opbygge og analysere matematiske modeller. Set i en større sammenhæng kan kompetencerne opfattes som heltgenerelle problemløsningskompetencer. Men fokus i denne artikel ligger på kompetencernes indhold specifikt i forhold til matematisk modelleringsarbejde. Med udgangspunkt i et undervisningsforløb i matematiske modeller for nogle Lårs universitetsstuderende eksemplificeres og beskrives i alt 9 forskellige modelkompetencer. Begrebsapparatet omfatter for eksempel matematiseringskompetence, stategikompetence og refleksionskompetence. Begrebernes sammenhæng og anvendelighed bliver diskuteret generelt. Formålet er at komme nærmere på en forståelse af, hvad det egentlig er for kompetencer som kan udvikles gennem arbejde med matematiske modeller i undervisningen. Og hermed bidrage til at forbedre grundlaget for diskussion af modelarbejdets rolle og placering på forskellige undervisningsniveauer.