Trivsel i åpne landskap – En vitenskapsteoretisk diskusjon omkring matematikkdidaktikkens forankring - Alseth, Bjørnar; Kobberstad, Truls (NOMAD Nordic Studies in Mathematics Education, 1997)
I artikkelen gis en beskrivelse av forskjellige typer forskning som kan kalles matematikkdidaktisk. Forskningen blir kategorisert etter Habermas’ tre virksomhetsområder for vitenskapelig arbeid: empirisk-analytisk, historisk-hermeneutisk og kritisk vitenskap, og også slik disse områdene er forsøkt tilpasset matematikkdidaktisk forskning av Bishop. En beskrivelse av utvalgt forskning innen matematikkdidaktikk de siste 30 årene kan tyde på at fagfeltet har beveget seg fra å ha tyngdepunkt i empirisk-analytisk og kritisk/skolastisk-filosofisk forskning til nå å være jevnere spredt utover alle tre områdene. Hensikten med å påvise en slik utvikling er at dette bør få konsekvenser for hvordan forskning i matematikkdidaktikk bør utføres og vurderes.