Diagnoser i matematik år 2. Varför – hur – vad ger resultatet? - Neuman, Dagmar (NOMAD Nordic Studies in Mathematics Education, 1997)
I denna artikel presenteras teorier och tankar bakom de svenska nationella diagnoserna i matematik för år 2 och exempel på hur dessa tar sig uttryck i det färdiga i materialet. Innehållet i diagnoserna avser att spegla det som är nytt inom ämnet i den svenska läroplanen, Lpo 94, och i den syn på kunskap, inlärning och undervisning den utgår ifrån. Diagnosernas viktigaste motiv är emellertid att avslöja hur barn upplever matematiken under sitt andra skolår. Hur teorier och tankar reflekteras i materialet exemplifieras med elevlösningar som visar hur barn upplever det tidigaste bråktalet "en halv". Exemplen antyder också hur problemlösning som sker i interaktion mellan elev-elev-lärare i meningsfulla situationer kan bli en drivkraft i utveckling av matematisk kunskap.