Funktionsbegrebet og 9. klasse elevers begrebsforståelse - Blomhøj, Morten (NOMAD Nordic Studies in Mathematics Education, 1997)
Elevers vanskeligheder med at tilegne sig funktions-begrebet som et teoretisk begreb med et net af relationer til andre begreber som variabel, ligning og graf er velkendte både i matematikdidaktisk forskning og i undervisningens praksis. I det danske skolesystem viser de sig mest markant ved overgangen fra folkeskolens til gymnasiets matematikundervisning. Denne problemstilling belyses i artiklen ud fra en empirisk undersøgelse af begrebsforståelsen hos en 9. klasse. Analysen afdækker fællestræk ved nogle elevers forståelse, der viser at de har meget vanskeligt ved at tilegne sig afgørende begrebssammenhænge mellem f.eks. ligning og funktion. Analyse af to kvalitative elevinterview viser endvidere, at elevernes forståelse kan være både sammenhængende og modstandsdygtig over for udfordringer, selvom den ikke er i overensstemmelse med de objektiverede matematiske betydninger af begreberne. Artiklen fremdrager enkelte undervisningsmæssige konsekvenser af analysen.