Undervisningsprocessens betydelse för flickors och pojkars lärande - Ahlberg, Ann (NOMAD Nordic Studies in Mathematics Education, 1996)
Artikelns syfte är att belysa hur undervisningens innehåll och utformning kan påverka flickors och pojkars lärande. Under en termin arbetade tre klasser i årskurs 3 i den svenska grundskolan med olika typer av textproblem, där det matematiska innehållet presenterades på olika sätt. Vidproblemlösningen skulle eleverna använda olika uttrycksmedel – förutom att räkna skulle de rita, tala och skriva. Eleverna skulle ta del av varandras lösningar, samtala och diskutera innehållet. För- och eftertest gavs i de deltagande klasserna och i tre jämförelseklasser. Testresultaten visade att eleverna i de deltagande klasserna i större utsträckning än eleverna i jämförelseklasserna klarade att lösa uppgifterna på eftertestet. När eleverna i de deltagande klasserna indelades i grupper av låg-, medel- och högpresterande framkom att samtliga grupper gynnades av undervisningen. Det vi- sade sig att den grupp som drog mest fördelar av arbetssättet var de lågpresterande eleverna, och då framför allt flickorna.