Teknologi, kvalifikationer og matematik - Wedege , Tine (NOMAD Nordic Studies in Mathematics Education, 1995)
Almene kvalifikationer er efterspurgte på de dele af arbejdsmarkedet, hvor ny teknik indgår i produktioner med flade ledelsesstrukturer og bredere jobkonstruktioner end i den tayloristiske model. I Danmark bidrager matematikundervisningen i den almene og den erhvervsrettede voksenuddannelse (almen voksenuddannelse og arbejdsmarkedsuddannelserne) hver på sin måde til kvalificeringen. Men én ting er kvalifikationskravet - noget andet kvalificeringsbehovet, som ikke er nogen entydig størrelse. Kan man forestille sig, at matematikundervisningen vil kunne give de kortuddannede voksne mulighed for at (videre) udvikle teknologiske kompetencer med såvel en faglig som en personlig dimension, der stiller dem som subjekt i forholdet til teknologien på deres arbejdsplads? For at kunne besvare dette spørgsmål, må der arbejdes på tværs af de to forskningsfelter voksenuddannelse og matematikdidaktik Bl.a. på grund af matematikkens skjulte tilværelse i teknologien, skal der nemlig søges svar på et metodisk-didaktisk spørgsmål: Hvordan - og i hvilken grad - er det muligt at konstru- ere en matematikundervisning, der har teknologisk kompetence som mål? Voksenuddannelsesforskerne har ikke interesseret sig specielt for matematik, og matematikdidaktikerne på universiteterne har fortrinsvis fokuseret på undervisning og læring hos børn og unge. Artiklen skal ses som et forsøg på at opstille nogle begrebslige rammer, der kobler kvalifikationer og matematikviden og der- med åbner mulighed for - i næste omgang - at stille nogle lødige forskningsspørgsmål.