Algorismus i Hauksbók - Bekken, Otto B. (NOMAD Nordic Studies in Mathematics Education, 1995)
I Kongespeilet fra 1260 sies det som kjent, at kunnskap i regning er nyttig for kjøpmannen, men vi vet ellers lite om hvordan regningen foregikk før 1300-tallet her i Norden. I den norsk-islandske Hauksbok fra ca. 1310 finner vi imidlertid en innføring i regning med hindu-arabiske tall. I denne artikkelen søker vi svar på følgende spørsmål: Hva er kildene for dette? Hvor original er den? Hva sier den oss om læring og forståelse av matematikk i 1300-tallets Island-Norge i forhold til ellers i Europa?