Om kalenderräkning – Aritmetiken, almanackan och fingrarna som beräkningsverktyg - Wyndhamn, Jan (NOMAD Nordic Studies in Mathematics Education, 1994)
I en svensk, nationell studie rörande matematikundervisningen förekom uppgiften Hur många dagar år det från och med åen 24 mars till och med den 18 juni om mars och maj har 31 dagar och april 30 dagar? Uppgiften förefaller enkel, men i årskurs 6 var det bara 7 % av eleverna som klarade den. Uppgiften ansågs – i det utvärderingssammanhang den ingick i – mer mäta elevens språkliga förmåga än den individuella matematiska kompetensen. Föreliggande studie belyser betydelsen av några situationsbetingade faktorer vid problemlösningen. Tre olika experiment med den nämnda uppgiften som utgångspunkt genomfördes i årskurs 5. Elever fick gruppvis i två experiment lösa samma uppgift men med olika förutsättningar och i ett tredje experiment två likartade uppgifter. Resultatet blev att eleverna klarade uppgiften utmärkt då de antingen fick ha en almanacka till hands eller blev upplysta om att uppgiften innehöll en svårighet. Omformulering av uppgiften ökade dock inte påtagligt lösningsfrekvensen. Artikeln är en förkortad och omarbetad version av en rapport om en studie över hur elever löser problem med datumangivelser (Wyndhamn, 1992, 1993).