Instabilitet af hvirvler - Sørensen, J.N. (KVANT, 1993)
Hvirvler er blandt de mest fascinerende fænomener i fluidmekanikken – især når de bryder sammen. Med "kagedåseforsøget" som eksperimentel kulisse analyseres vortex breakdown i en roterende væskecylinder. Gennem nøje eksperimentelle observationer og numeriske simuleringer vises overgangen fra stabile til kaotiske strømninger, herunder hvordan varmeledningsmålinger afslører bifurkationer og Ruelle-Takens scenarier. Artiklen illustrerer hvordan moderne kaosteori og klassisk strømningsdynamik smelter sammen, og kaster nyt lys over både industrielle og naturlige vortex-fænomener – fra jetmotorer til skypumper.