Kvantekaos - Cvitanović, Predrag (KVANT, 1994)
Findes der kaos i kvantemekaniske systemer? I denne skelsættende artikel demonstrerer Predrag Cvitanović, hvordan kvantekaos – længe anset som en selvmodsigelse – alligevel manifesterer sig i brint- og heliumatomet. Artiklen starter med Kepler, Newton og Poincaré, og bevæger sig over klassisk determinisme til den moderne forståelse af kaotiske systemer, visualiseret gennem periodiske baner. Cvitanović argumenterer overbevisende for, at kvantekaos ikke blot er en teoretisk kuriositet, men et nødvendigt begreb for at forstå spektralstrukturer i fler-elektron atomer. Ved at benytte Gutzwillers kvantisering og numeriske værktøjer fra moderne kaosteori kan man i dag beregne spektre med større præcision end Schrödinger-løsningerne selv. Et teknisk og historisk dybt indblik i den måske mest dramatiske syntese mellem klassisk og kvantemekanisk fysik.