Elementarpartikelfysikkens Standardmodel - Hansen, Jørgen Dines (KVANT, 1992)
J.D. Hansen giver en detaljeret og systematisk gennemgang af Standardmodellen — fysikkens mest præcise teori til dato. Med afsæt i symmetri, kvarker, leptoner og vekselvirkningsbosoner beskrives både de teoretiske grundprincipper og den eksperimentelle verifikation, bl.a. ved LEP. Han diskuterer Higgs-mekanismen og nødvendigheden af Higgs-bosonen for at forklare partikelmasser, ligesom han fremhæver begrænsningerne ved Standardmodellen, herunder dens mange frie parametre og manglende integration af tyngdekraft. Artiklen behandler også supersymmetri og Grand Unified Theories, samt hvordan eksperimenter med LEP-II og fremtidens LHC skal bringe os videre i jagten på en mere fundamental teori.