Meterstok i en nabogalakse - Rasmussen, Finn Berg (KVANT, 1991)
Afstandsmåling til fjerne galakser er ikke længere kun baseret på indirekte lysstyrker og kosmologiske modeller – vi har nu fået en “meterstok” i rummet. Med afsæt i supernovaen SN 1987A beskriver Finn Berg Rasmussen, hvordan en ringformet gassky omkring supernovaen kan bruges til en direkte geometrisk måling af afstanden til den Store Magellanske Sky. Artiklen forklarer, hvordan lysglimtets udbredelse oplyste forskellige dele af ringen med en forsinkelse, som – sammen med vinkelmålinger fra Hubble-teleskopet – gør det muligt at beregne afstanden med en præcision på ±5 %. En elegant anvendelse af fysikkens grundlove og den nye meterdefinition – og et smukt eksempel på samspillet mellem observation, geometri og astrofysik.