Verdens trediekoldeste eksperiment – kernemagnetisk orden i sølv - Rasmussen, Finn Berg; Lefmann, Kim (KVANT, 1996)
I denne forrygende gennemgang af lavtemperaturfysikkens frontlinjer tager Lefmann og Rasmussen os med helt ned i picokelvin-området – et temperaturdomæne, hvor selv kvantemekaniske effekter i atomkerner bliver dominerende. Artiklen beskriver udviklingen af en eksperimentel opstilling, der muliggør observation af kernemagnetisk orden i isotoprent sølv-109. Med neutronspredning som eksperimentel teknik afdækker de en antiferromagnetisk struktur ved temperaturer under 1 nK. Undervejs forklares både blandingskøling, adiabatisk afmagnetisering og fasediagrammer, alt sammen med didaktisk klarhed og faglig tyngde. Artiklen kulminerer med det, der i 1996 var verdens trediekoldeste målte temperatur. En inspirerende og teknisk fascinerende rejse mod det absolutte nulpunkt, som både eksperimentalfysikere og teoretikere vil finde dybt tilfredsstillende.