Universets størrelse – tro og viden gennem 2500 år - Høg, Erik (KVANT, 2003)
Erik Høg tager læseren med på en intellektuel rejse fra antikkens kosmologier til moderne astrometri. Fra Anaxagoras og Ptolemæus over Tycho Brahe til nutidens målinger demonstreres, hvordan forestillingen om Universets størrelse gradvist er blevet udvidet – både konceptuelt og numerisk. Artiklen illustrerer spændingsfeltet mellem tro, filosofi og observation og viser, hvordan præcise målinger af parallakse, Cepheider og rødforskydning revolutionerede vores verdensbillede. For fysikere er det en påmindelse om, at metodiske fremskridt – ikke mindst instrumentelle – driver erkendelsen. Teksten perspektiverer nutidens kosmologiske afstandsskala og viser, hvor radikalt vores forståelse har ændret sig på blot få århundreder. En refleksion over erkendelsens ekspansion parallelt med Universets.