Einsteins specielle relativitetsteori - Kragh, Helge (KVANT, 2005)
Helge Kragh giver en historisk og fagligt nuanceret analyse af fremkomsten af den specielle relativitetsteori. Artiklen placerer teorien i konteksten af det elektromagnetiske verdensbillede og viser, hvordan Maxwells ligninger og Lorentz-transformationerne banede vejen for Einsteins radikale reformulering af rum og tid. For læsere med fysikbaggrund er det særligt interessant at se, hvordan samtidens alternative programmer – elektronmodeller og æterteorier – blev overhalet indenom. Kragh problematiserer den forenklede lærebogsfortælling og demonstrerer, at relativitetsteorien ikke opstod i vakuum, men i dialog med en levende teoretisk tradition. En skarp påmindelse om, at fysikkens udvikling er både konceptuel og historisk betinget.