Gud som mere end nødvendig - Mulnæs, Carsten (KVANT, 2017)
Artiklen diskuterer forholdet mellem moderne kosmologi og teologi med udgangspunkt i Stephen Hawkings forklaring af Universets opståen, hvor Gud beskrives som en unødvendig hypotese. Carsten Mulnæs viser, at dette ikke nødvendigvis er et problem for teologien, idet Gud ikke kan bruges til at fylde huller ud i den naturvidenskabelige forklaring eller postuleres som første årsag til Big Bang. Med inddragelse af Dietrich Bonhoeffer, der tentativt forsøgte en "verdslig evangeliefortolkning" og Eberhard Jüngel, der beskriver forskellen mellem Gud som en gåde, der kan løses, og Gud som en hemmelighed, mennesket kan fordybe sig i, beskriver artiklen, hvordan Gud må være interessant i sig selv. Et instrumentaliseret Gudsbegreb bringer derimod Gud ud på randen af universet som irrelevant. Eberhard Jüngels beskrivelse af Gud som “mere end nødvendig” skaber i stedet rum for refleksion over Gud midt i tilværelsen — knyttet til erfaringer som taknemmelighed, kærlighed, mening og undren. Som et alternativ til at tænke over "nødvendighed" og som "mere" end Hawkins' "Ultimate free lunch".