Neutroner – Hvad kan de bruges til? - Andersen, Niels Hessel; Lebech, Bente; Lefmann, Kim; Mortensen, Kell (KVANT, 2007)
Artiklen giver en bred og fagligt funderet introduktion til neutronspredning som eksperimentel metode i moderne materialeforskning. Neutronens særlige vekselvirkning med atomkerner og magnetiske momenter gør den til et uundværligt redskab i studiet af både krystallinske strukturer og magnetisk orden. Forfatterne gennemgår forskellen på elastisk og inelastisk spredning og viser, hvordan man kan udtrække information om fononer, magnonspektre og strukturelle faser. Der lægges vægt på, hvorfor neutroner – i modsætning til røntgenstråling – er særligt følsomme over for lette grundstoffer og magnetiske strukturer. Artiklen fungerer som en solid indgang til resten af temanummeret og demonstrerer, hvordan eksperimentel teknik og kvantemekanisk teori smelter sammen i praksis.