Einsteins odyssé: Fra speciel til almen relativitetsteori - Kragh, Helge (KVANT, 2014)
Helge Kragh leverer en intellektuelt skarp og historisk dybdegående analyse af Einsteins vej fra den specielle til den almene relativitetsteori. Artiklen fremhæver, hvordan udviklingen ikke var en lineær progression, men snarere en kompleks proces præget af matematiske vanskeligheder, fysiske intuitioner og gentagne fejlslagne forsøg. Der lægges særlig vægt på spændingsfeltet mellem fysik og matematik, hvor Einstein måtte bevæge sig ind i tensorregningens abstrakte landskab. Samtidig vises, hvordan begreber som ækvivalensprincippet og rumtidens krumning gradvist blev formaliseret. For den moderne fysiker er artiklen en inspirerende påmindelse om, at selv de mest elegante teorier udspringer af en lang og ofte kaotisk erkendelsesproces.