Fra Ørsteds opdagelse af elektromagnetisme til det moderne trådløse samfund - Arslanagić, Samel; Breinbjerg, Olav (KVANT, 2019)
Denne artikel gør et forbilledligt arbejde med at forbinde et klassisk fysikhistorisk gennembrud med den teknologiske infrastruktur, vi lever i. Fra Ørsted går linjen til Maxwell og Hertz, og derfra videre til elektromagnetiske bølger som grundlag for kommunikation, fjernmåling og energioverførsel. Artiklen veksler mellem grundlæggende feltteori og konkrete teknologier som 5G, satellitantenner, radar og trådløs opladning, hvilket gør stoffet både fagligt og anvendelsesorienteret. Dens styrke er, at elektromagnetismen ikke præsenteres som gammel skolefysik, men som det felt, der stadig bærer meget af det moderne samfunds funktion. Det er et bidrag, der vil tiltale læsere, som gerne vil se den direkte forbindelse mellem ligninger, bølger og hverdagsnær teknologi.