Fra multispektral billeddannelse til mikroskopisk pigmentanalyse - Peters, Mads Svanborg; Fiutowski, Jacek; Goszczak, Arkadiusz (KVANT, 2025)
Artiklen viser, hvordan avancerede fysiske målemetoder kan åbne helt nye lag i kunsthistorisk forskning. Ved at kombinere multispektral billeddannelse over et usædvanligt bredt bølgelængdeinterval (400–1700 nm) med SEM-EDX og Raman-spektroskopi afsløres skjulte geometriske strukturer, pigmentlag og materialevalg i Vilhelm Lundstrøms malerier. For fysikere er det særligt interessant at se, hvordan spektrale datakuber og filterbaseret billeddannelse anvendes analytisk, og hvordan sensorfysik sætter grænser og muligheder for fortolkning. Artiklen demonstrerer på overbevisende vis, hvordan ikke-destruktive metoder kan suppleres med mikrodestruktive teknikker for at opnå både rumlig og kemisk opløsning. Resultatet er et stærkt eksempel på tværfaglig anvendelse af fysik, hvor optik, materialefysik og signalanalyse spiller en central rolle i bevaringen af kulturarv.